poleczko at ownlog '06

Sery


Link 28.01.2009 :: 16:01 Komentuj (2)
No i stało się :)
Sery będziemy jeść już chyba tylko własnej produkcji . Zwyczajnie, to co kupuje w sklepie nie jest w części smaczne tak jak własnej produkcji ser wędzony, czy w solance konserwowany.
A zostawienie takiego sera w dojrzewalni na 5 tygodni.. wzdech :)

Na fotografii kolejne etapy powstawania różnych serów. Od 2 dni 30 litrów mleka zamieniałam w 5,5 kg serów różnych. Teraz czas na konserwowanie, albo solanką, albo wędzeniem a jeden już powędrował do dojrzewalni (u mnie ogromne pudło na szafce w najchłodniejszym pomieszczeniu)


Świeżo odsączony


1,5 kg sera podpuszczkowego tuż przed konserwowaniem w solance


Kąpiel w solance, czyli konserwacja na najbliższy miesiąc :)


Ser w przekroju.. cudne dziury, który dalej będą rosły z czasem. Smak zbliżony do oscypka, ale jako że mleko z krowy , to oscypkiem na 100% nie jest :)


Podobny ser ale z dodatkiem kardamonu. Aromat - mniaaaaaaaaaaam :D


Kardamonowe  szaleństwo dalej :)


A tutaj poprzednio zrobione  sery już  po wędzeniu.  Do wędzenia użyłam drewna wiśniowego , co dało delikatne zabarwienie serom i aromat owocowy :)
I dziwić się, że czasu na komputerowe pogaduchy nie mam :))))



Załóż bloga

Archiwum

2018
listopad
październik
wrzesień
sierpień
lipiec
czerwiec
maj
kwiecień
marzec
luty
styczeń
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009

Kategorie

Linki

Od tego bloga wszystko się zaczęło
{linki}

Księga gości

Wyślij wiadomość

powered by Ownlog.com & Fotolog.pl