poleczko at ownlog '06

Sery


Link 28.01.2009 :: 16:01 Komentuj (2)
No i stało się :)
Sery będziemy jeść już chyba tylko własnej produkcji . Zwyczajnie, to co kupuje w sklepie nie jest w części smaczne tak jak własnej produkcji ser wędzony, czy w solance konserwowany.
A zostawienie takiego sera w dojrzewalni na 5 tygodni.. wzdech :)

Na fotografii kolejne etapy powstawania różnych serów. Od 2 dni 30 litrów mleka zamieniałam w 5,5 kg serów różnych. Teraz czas na konserwowanie, albo solanką, albo wędzeniem a jeden już powędrował do dojrzewalni (u mnie ogromne pudło na szafce w najchłodniejszym pomieszczeniu)


Świeżo odsączony


1,5 kg sera podpuszczkowego tuż przed konserwowaniem w solance


Kąpiel w solance, czyli konserwacja na najbliższy miesiąc :)


Ser w przekroju.. cudne dziury, który dalej będą rosły z czasem. Smak zbliżony do oscypka, ale jako że mleko z krowy , to oscypkiem na 100% nie jest :)


Podobny ser ale z dodatkiem kardamonu. Aromat - mniaaaaaaaaaaam :D


Kardamonowe  szaleństwo dalej :)


A tutaj poprzednio zrobione  sery już  po wędzeniu.  Do wędzenia użyłam drewna wiśniowego , co dało delikatne zabarwienie serom i aromat owocowy :)
I dziwić się, że czasu na komputerowe pogaduchy nie mam :))))



Załóż bloga

Archiwum

2018
maj
kwiecień
marzec
luty
styczeń
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009

Kategorie

Linki

Od tego bloga wszystko się zaczęło
{linki}

Księga gości

Wyślij wiadomość

powered by Ownlog.com & Fotolog.pl