poleczko at ownlog '06


Link 27.04.2009 :: 15:01 Komentuj (0)

Mniszek lekarski zakwitł


kuracja dla odzyskania sił  z miodu, sałatek z liści, korzeni z goryczką.





HERBATA.

1 kopiastą łyżeczkę do herbaty korzeni zalać na noc 1/4
litra zimnej wody.

Następnego dnia ogrzać do wrzenia i przecedzić.

Tą ilość podzielić na dwie równe części i pić łykami pół
godziny przed śniadaniem i po śniadaniu.



SAŁATKA.

Sałatę przyrządza się ze świeżych korzeni i liści, można
zmieszać z zieloną sałatą.



ŁODYGI

Dziennie należy zjeść dokładanie żując 5 - 10 umytych łodyg
kwaitostanowych.



MIÓD Z SOKIEM Z MNISZKA.

100 ml świeżego soku z liści mniszka (liście i łodygi).

300g dobrego miodu pszczelego.

Miód ogrzać do temperatury ok 80 stopni, nie wolno gotować.

Dodać powoli świeży sok z mniszka i mieszać dobrze.

Trzymać na ogniu ok 3 minut i zlewać do słoiczków lub
butelek.

Spożywać naczczo 1 stołową łyżkę dziennie.






SYROP
Z KWIATÓW MNISZKA










Przepis.

Czterysta oczyszczonych kwiatów mniszka pospolitego.

zalać 1 litrem zimnej wody i powoli ogrzewać aż do wrzenia.

Następnego dnia wlewamy wszystko na sito.

Cedzimy a potem dobrze wyciskamy kwiaty obydwiema rękami.

Do soku dodajemy 1 kg nie oczyszczanego cukru

i pół cytryny pokrojonej na plasterki.

Jeśli doda się trochę więcej cytryny to smak będzie
cierpko-kwaśny.



Garnek bez pokrywki stawia się na kuchence,

i nastawia się na najwolniejsze grzanie aby zachować wszystkie
witaminy.

Ciecz odparowuje się bez gotowania.



Całość należy raz albo dwa razy oziębić

aby sprawdzić czy konsystencja syropu jest prawidłowa.

Nie powinien być zbyt rzadki, może się zakwaśnić.



Musi być odpowiednio gęsty syrop,

który rozsmarowany na bulce lub kromce chleba smakuje wyśmienicie.

Jeśli jest dobrze zrobiony smakuje jak prawdziwy miód.



Jest to świetne lekarstwo na nerki, oczyszcza organizm,

na schorzenia wątroby, na żołądek, na trawienie.

Pomaga w leczeniu trądzika. i w przeziębieniach jesiennych.



Kwiaty mleczu należy zbierać w słoneczną pogodę.

Po przyniesieniu do domu rozsypać na arkusz białego papieru,

niech troszkę poleżą, trzeba to zrobić na zewnątrz
mieszkania

(ogródek, balkon) Wszystkie małe żyjątka opuszczą wtedy
kwiaty.

Kwiatów mleczu nie należy myć aby nie zmywać z niego olejków
eterycznych.



Po zagotowaniu zlewać do dobrze wypasteryzowanych butelek

lub słoiczków, szczelnie zamknąć.

Dobrze zrobiony nie psuje się.

Można również go pić mieszając z ciepłą wodą.

Przypomina miód.



(wg Marii Treben)



Załóż bloga

Archiwum

2018
listopad
październik
wrzesień
sierpień
lipiec
czerwiec
maj
kwiecień
marzec
luty
styczeń
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009

Kategorie

Linki

Od tego bloga wszystko się zaczęło
{linki}

Księga gości

Wyślij wiadomość

powered by Ownlog.com & Fotolog.pl