poleczko at ownlog '06

minus 17 stopni Celsjusza


Link 07.01.2009 :: 12:21 Komentuj (1)


Tak wyglądają okna w kuchni na wsi :)
pierwszy raz widzę takie kwiaty mrożone :) Ot mieszczuch na wsi dziwi się tym co oczywiste


złoty pies


Link 10.01.2009 :: 23:33 Komentuj (1)


Toster czyli ciepła zima... :D
chociaż śnieg na nosie


Dzisiejsze sery


Link 12.01.2009 :: 16:18 Komentuj (0)


Ser z ziołami prowansalskimi - gotowa mieszanka



Ser z płatkami słodkiej papryki, mieloną papryką i kolorowym pieprzem.

Wstydem byloby nie korzystać z mieszkania  na wsi i kupowania serów w markecie :)
Tak i to mamy na obu fotach: ser  w typie (bo pierwszy raz robiłam i nie wiem czy smak wystarczająco dobry) korycińskiego. Czyli ser ze świeżego mleka krowiego podpuszczkowy, bez konserwantów sztucznych. Jedynie konserwowane sola kuchenna :)
W serku z ziołami prowansalskimi wyszły ładniejsze "dziury" :D
Ser z papryką i pieprzem kolorowym dziury ma mniejsze i jest bardziej słony w smaku.
Koszt wykonania - około 20 zł za 3 kg serów plus 2 kg twarogu , który jest przysmakiem moich psów :)
Serwatkę też psy dostają... to dobre źródło wapna :)



Zima, czas niezdrowych potraw ;P


Link 15.01.2009 :: 10:02 Komentuj (0)
Zimno i kaloryczność potrawy sobie zwiększę :)
Najpierw sikorkom - kupiliśmy kolejne 2 kg słonecznika. W łupinach , od handlujących ziarnem i mieszankami pasz rolników. Mam teraz ptasią stołówkę za oknem... rwetes, hałas i widać.,... hierarchie, kolejność sprawdzania kiedy kto i ile może jeść , czas przebywania "u źródła" też się różni :)


A dla ludzi....
wykorzystam możliwość mrożenia wielokrotnego potrawy w warunkach naturalnych i...
rozpoczęłam gotowanie bigosu :)
Najpierw kapusta  - no i tutaj wbrew starym przepisom :)))) słodka bo się dłużej gotuje :)



W osobnym garnku mieszają się ze sobą kwaśne jabłka, mięsa różne, cebula, suszone śliwki i gruszki , wszystko to dosyć obficie doprawione solą, pieprzem, liściem laurowym, nieco kminu, na koniec dodam zioła "wątrobowe" czyli majeranek, tymianek może i lubczyk :) Ale to przed ostatnim mrożeniem.
Na razie mam 2 garnki potrawy PRZED połączeniem. Dzisiaj zapewne połączę i od tego momentu liczymy tydzień GOTOWANIA :) czyli zamrażanie... odgrzewanie, ponowne zamrażanie itd.
Ile w tym czasie wypadnie zamrażań zależy od pogody.. ale mam zamiar jeszcze latem ten bigos z dna zamrażarki wyciągać :D



Tak popatrzyłam na to zdjęcie i ........ i już wiem o czym zapomniałam :)
Wędzonki z domowego wędzenia :)))) smaku dymu zabrakło :D
Ot mój wsiowo-kulinarny dziennik pomoże w korygowaniu i sklerotycznym gotowaniu. Tak to jest, gdy się nie używa książki kucharskiej w kuchni ;P





a w sobotę


Link 19.01.2009 :: 15:26 Komentuj (0)
Kupiliśmy mleko, twaróg już miałam i uwarzyłam "niby-żółty" ser.
Oczywiście dzięki rewelecayjnej www.wedlinydomowe.pl
Pierwszy raz robiłam to cudo i mniaaaaaaaaaaammmmm
smak prawdziwie serowy, no ale tylko mleczne białko tam jest, zero olejów, soji i różnych E w numeracji do miliona ;P
Przy okazji skorzystałam z inego znalezionego w internecie przepisu na serek topiony i tez pół kilograma takiego smakołyku powstało :D
W sumie 3 kg serów w 3 smakach. Rodzina odwiedziła i znowu...muszę  coś uwarzyć.
Za to w dojrzewalni od tygodnia serek gouda pracuje na swoja sucha skórke :)
czekamy więc :)



I udało się wyprodukować dziury w serze :D



A tutaj już kanapki z ulubionego chleba pasterskiego z serem z kawałkami szynki, zaś ser topiony ma w sobie ulubioną mieszankę ziołową Maciacha :) czyli zioła prowansalskie.
Kolejne warzenie sera będzie z suszem miętowym... powinno mi odpowiadać w smaku.



PRZYPRAWY


Link 26.01.2009 :: 16:13 Komentuj (0)
Codziennie nowe potrawy powstają. Ale... nareszcie zrobiłam porządek z przyprawami. I przy okazji polecam sprzedawcę przypraw suszonych na allegro..
20 lat się bawię w kuchni w różne smaki, ale po raz pierwszy udało mi się porządnie aromatyczny susz kupić :)




rozmaryn , tymianek i cząber nareszcie mają INNE różniące się między sobą aromaty a nie tak jak w sklepie zakupione :)
reklamuje tutaj portal allegro i dostawcę przypraw i ziół ale warto skorzystać :)



No i teraz nareszcie moje sery i wędliny będą mieć aromat "przewidywalny" :)
Niespodzianki w kuchni jak już, to raczej dzięki pomysłom a nie niewypałom aromatycznym :))))


Sery


Link 28.01.2009 :: 16:01 Komentuj (2)
No i stało się :)
Sery będziemy jeść już chyba tylko własnej produkcji . Zwyczajnie, to co kupuje w sklepie nie jest w części smaczne tak jak własnej produkcji ser wędzony, czy w solance konserwowany.
A zostawienie takiego sera w dojrzewalni na 5 tygodni.. wzdech :)

Na fotografii kolejne etapy powstawania różnych serów. Od 2 dni 30 litrów mleka zamieniałam w 5,5 kg serów różnych. Teraz czas na konserwowanie, albo solanką, albo wędzeniem a jeden już powędrował do dojrzewalni (u mnie ogromne pudło na szafce w najchłodniejszym pomieszczeniu)


Świeżo odsączony


1,5 kg sera podpuszczkowego tuż przed konserwowaniem w solance


Kąpiel w solance, czyli konserwacja na najbliższy miesiąc :)


Ser w przekroju.. cudne dziury, który dalej będą rosły z czasem. Smak zbliżony do oscypka, ale jako że mleko z krowy , to oscypkiem na 100% nie jest :)


Podobny ser ale z dodatkiem kardamonu. Aromat - mniaaaaaaaaaaam :D


Kardamonowe  szaleństwo dalej :)


A tutaj poprzednio zrobione  sery już  po wędzeniu.  Do wędzenia użyłam drewna wiśniowego , co dało delikatne zabarwienie serom i aromat owocowy :)
I dziwić się, że czasu na komputerowe pogaduchy nie mam :))))



Paprykarz


Link 28.01.2009 :: 16:15 Komentuj (0)
Korzystając z doskonałego przepisu zamieszczonego na www.wedlinydomowe.pl  postanowiłam dla dzieciątka wegatariańskiego i Maciacha zrobić produkt o nazwie "paprykarz rybny" :D
 Sama nie lubiłam nigdy tego, ale rodzinę posiadam :)))
SKładniki:
filet z mintaja 500g
ryż 200g
woda 300 ml
cebula 400 g
koncentrat pomidorowy 300 ml
przyprawy : papryka słodka, papryka zielona suszona w płatkach, pieprz cayenne, sól, cukier.












No to na kilka dni powinno wystarczyć . Ładny kolor ma i ślicznie kolorystycznie wyróżnia się suszona papryka :) Lubię smaczne ale i ładne produkty spożywcze :)


Załóż bloga

Archiwum

2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
grudzień
listopad
październik
wrzesień
sierpień
lipiec
czerwiec
maj
kwiecień
marzec
luty
styczeń

Kategorie

Linki

Od tego bloga wszystko się zaczęło
{linki}

Księga gości

Wyślij wiadomość

powered by Ownlog.com & Fotolog.pl